Nikolova pobjednica 16. „Cvijeta Mediterana“

U Rijeci u Šahovskom domu Rijeka spušteni su zastori na 16. po redu ženskom velemajstorskom turniru „Cvijet Mediterana“. Pobjednica je prva nositeljica Bugarska velemajstorica Adriana Nikolova koja je osim teških trenutaka u susretu sa najmlađom učesnicom Katarinom Bogdanić, prikazala sigurnu igru i zavidnu šahovsku tehniku, te zasluženo ponijela titulu pobjednice. Drugoplasirana je Ruska velemajstorica Karina Ambartsumova koja je također prikazala vrlo solidnu igru bez većih oscilacija, a slabije suparnice uvjerljivo je nadigravala. Na trećem mjestu našla se međunarodna majstorica iz Srbije Ljilja Drljević. Igrala je vrlo zanimljiv i agresivan šah ponekad i preko ruba korektnosti no hrabrost se isplatila i zasluženo je ušla među nagrađene igračice. Slovenska međunarosna majstorica i svjetska kadetska prvakinja 2104. Laura Unuk zasigurno nije prezadovoljna svojim nastupom no pobjedom u posljednjem kolu protiv naše indisponirane velemajstorice Mirjane Medić u zadnji trenitak uhvatila je četvrtu poziciju.

Druga Slovenska predstavnica Caterina Leonardi ugodno je iznenađenje turnira. Igrala je vrlo solidno, ozbiljno i angažirano no potpuno zadovoljstvo pokvareno joj je posljednjem kolu kada joj je trebala pobjeda da bi dosegla bal za titulu međunarodne majstorice. Nažalost pretrpjela poraz u susretu sa Anom Berke no uprkos tome može sa optimizmom čekati naredna šahovska natjecanja. Solidna Švicarska Fide majstorica Camille De Seroux podijelila je mjesto sa našom Zrinkom Deur Šari no ostaje gorčina nastupa Hrvatskih igračica jer su sve odreda završile u minusu sa rejting bodovima. Zrinka je još donekle solidna na šestoj poziciji no potpuno su razočarale Mirjana Medić i Ana Berke.

Našoj četrnaestogodišnjoj Katarinini Bogdanić ovaj turnir bio je pravo vatreno krštenje. Na kraju je završila sa pola boda što je osvojila u susretu sa jakom Ljiljom Drljević, no ostaje žal za potpuno dobivenom poziciju protiv pobjednice Nikolove jer je u toj partiji osim ogromne prednosti imala i mat u 3 poteza. Kada se tome dodaju i još neke daleko bolje ili jednake pozicije ostaje dojam da će Katarina sa svojim potencijalom i iskustvom u godinama koje dolaze biti važan čimbenik Hrvatskog ženskog šaha.

Učesnice, sve redom izrazile su svoje veliko zadovoljstvo kako organizacijom tako i gradom Rijekom i našim krajem pa organizator Šahovski klub „Draga“ te pokrovotelji Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatski šahovski savez mogu biti u potpunosti zadovoljni i ponosni kako razinom natjecanja tako i velikom promocijom našeg kraja i države.