O turniru

Organizator ovog natjecanja šahovski klub Draga iz Rijeke oduvijek je imao talentirane djevojke i iznimne šahovske rezultate upravo u ženskoj konkurenciji. Brzo smo shvatili da djevojke nemaju baš istu prigodu za natjecanja poput svojih muških kolega pa smo odlučili nešto promijeniti te im ovdje kod svoje kuće dati prigodu za usavršavanje i nadmetanje sa međunarodno priznatim šahisticama. I kao što vidimo istrajali smo u toj nakani pa se svi zajedno možemo ponositi što, od još uvijek rijetkih ženskih turnira u Europi i Svijetu, jedan pripada našem gradu.

Nije lako 17 godina njegovati jedan cvijet, a pogotovo održati ga na životu svježim i lijepim kao u njegovim počecima

Nije lako 17 godina njegovati jedan cvijet, a pogotovo održati ga na životu svježim i lijepim kao u njegovim počecima. Turnir je prije svega temeljen na ideji organiziranja sportske manifestacije koja će  šahisticama pružiti osjećaj dostojanstva, osigurati visoku kvalitetu natjecanja i pritom uvijek iznova podsjećati sve one koji još nisu shvatili da su žene temelj svakog uspješnog društva, da one zaslužuju ne samo jednakost već usudim se reći i više od toga. Upravo te ideje objedinjene u imenu „Cvijet Mediterana“ promicane su svih godina u tjednu obilježavanja međunarodnog dana žena. Što se sportske i promotivne ideje tiče proteklih godina turnirom je prodefilirao veliki broj natjecateljica iz mnogih zemalja svijeta.

Zahvaljujući modernom i lijepom „Šahovskom domu“ i šahovskom klubu Rijeka, direktnim internet prijenosima i zavidnom medijskom praćenju, zasigurno smo na najbolji način promovirali naš kraj, a našim šahisticama dali prigodu za usavršavanje i borbu za međunarodne titule. Grad koji ne polaže na intelektualno uzdizanje nema budućnosti.

Šah kao igra u tom smislu pruža neslućene mogućnosti oštrenja intelektualnih sposobnosti koje nam u ovim teškim vremenima, rekao bih trebaju više nego ikada. Mi šahisti u gradu Rijeci i županiji, kao što vidite, imali smo sreću da imamo ljude koji itekako polažu na tu itelektualnu igru.

Zbog svega toga zadovoljstvo mi je zahvaliti prije svih Gradu Rijeci i gradonačelniku Vojku Obersnelu koji naš „Cvijet Mediterana“ njeguje od njegovih početaka pa do danas. Isto tako i Županiji Primorsko-Goranskoj i županu Zlatku Komadini što su u mnoštvu sportskih priredbi svake godine našem turniru dodali onaj dio bez koga ne bi bilo moguće održati visoku razinu i kvalitetu.  Svoj doprinos uspješnosti ove priredbe dali su svojim pokroviteljstvima predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović te predsjednici Hrvatskog šahovskog saveza Stjepan Šturlan i Josip Leko.  Teško je nabrojiti sve one koji su svojom pomoći njegovali naš „cvijet“, no bilo ih je zaista mnogo pa se ovim putem svima najljepše zahvaljujem.

adriana-nikolova-w

Ivan Mandekić, direktor turnira

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)