17. izdanje međunarodnog ženskog šahovskog turnira “Cvijet Mediterana”

Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 16 godina pa će se tako i ove godine u organizaciji Šahovskog kluba “Draga”, a pod pokroviteljstvom, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, od 5. do 11. ožujka 2017. godine održati 17. po redu  međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“.

U svom dugogodišnjem radu Šahovski klub „Draga“ razvio je poseban senzibilitet prema ženskom šahu jer je upravo u tom segmentu postigao vrlo značajne rezultate kako u pojedinačnoj tako i ekipnoj konkurenciji. U svim tim iznimnim rezultatima zasigurno se izdvajaju dvije titule prvaka svijeta, Lare Stock u kadetskoj i Valentine Golubenko u juniorskoj konkurenciji te rezultati izdanka naše šahovske škole Borke Frančišković, šesterostruke seniorske prvakinje države. Pored niza uspjeha u ekipnoj konkurenciji zasigurno je najvažniji titula seniorskog prvaka države. U svim tim rezultatima ovaj turnir odigrao je značajnu ulogu, a datum održavanja turnira nije izabran slučajno jer se u njemu krije ideja da se u vrijeme kada se obilježava Međunarodni dan žena, ovim turnirom potakne jača afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Tako je ovo sportsko nadmetanje svojom idejom i kvalitetom prepoznatljivo i van granica Hrvatske pa su njime Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska, čvrsto ucrtane u šahovsku kartu Europe i svijeta.

Učešće u Rijeci na ovogodišnjem turniru „Cvijet Mediterana“ potvrdila je prošlogodišnja pobjednica velemajstorica Adriana Nikolova iz Bugarske te naša velemajstorica Mirjana Medić koja je sudjelovala na svim dosadašnjim turnirima. Učešće su potvrdile i svjetska kadetska prvakinja, članica našeg kluba međunarodna majstorica Laura Unuk, priznata međunarodna majstorica Mara Jelica te sve bolja međunarodna majstorica Ana Berke isto tako članica kluba organizatora. Ovaj turnir od velike je važnosti  za mlade neafirmirane igračice  jer im omogućuje neophodna međunarodna iskustva te daje prigodu za stjecanje rejting bodova i međunarodnih titula pa će tako ove godine organizator Šahovski klub “Draga” iz Rijeke tu šansu pružiti kadetskoj prvakinji države i već sada jednoj od najjačih Hrvatskih igračica 15-godišnjoj FIDE majstorici Eni Cvitan, našoj članici kluba aktualnoj kadetskoj viceprvakinji države 14-godišnjoj majstorskoj kandidatkinji Katarini Bogdanić te jednoj od najperspektivnijih mladih Hrvatskih igračica 16-godišnjoj majstorskoj kandidatkinji Nikolini Golub.

Inače ovaj turnir do sada je ugostio oko 50 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz 25 zemalja, što dokazuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha.