Svečano otvoren međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana 2018.“

Predstavljanjem kandidatkinja te promotivnom šahovskom partijom otvoren je osamnaesti međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana“. Na turniru, čije je prvo kolo odigrano jučer, sudjeluje deset vrhunskih šahistica iz šest europskih zemalja, a program natjecanja nastavlja se danas u prostorijama Šahovskog doma Rijeka na Brajdi.

Svečanom otvaranju prisustvovao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je na čelu Grada dočekao svih osamnaest izdanja ovog jakog turnira. Suradnja Grada sa Šahovskim klubom Draga, organizatorom turnira uspješna je od samih početaka „Cvijeta Mediterana“, a Obersnel je istaknuo kako su predsjednik županijskog šahovskog saveza Ivan Mandekić i ŠK Draga kroz sve ove godine pokazali izniman entuzijazam i puno dobre volje koji su se ponovo isplatili kroz kvalitetnu organizaciju. „Dobili smo kvalitetan turnir koji je jedan od rijetkih namijenjenih isključivo šahisticama, a vrijeme njegovog održavanja u blizini je Osmog marta, što je jedan od simboličkih doprinosa valorizaciji ženskog šaha u Rijeci, ali i u Hrvatskoj“, rekao je Obersnel.

Najzaslužniji za još jedno održavanje turnira, njegov direktor Ivan Mandekić izrazio je ponos što je turnir „dočekao punoljetnost“, te se prisjetio vremena kada je „Cvijet“ kretao. Mandekić je naveo kako je početak tisućljeća bilo važno razdoblje u kojem se započelo s ulaganjima u šah, ali i s nastojanjem da se kroz ovu igru potakne afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. „Za provedbu ove ideje i dostizanje punoljetnosti potrebno je biti u ovakvoj sredini jer je Rijeka grad koji je uvijek prednjačio ispred ostalih“, zaključio je Mandekić te se zahvalio Gradu i gradonačelniku, županiji i Hrvatskom šahovskom savezu što podržavaju nastavak jedne tradicije.

Na ovogodišnjem „Cvijetu Mediterana“ nastupaju Evgeniya Doluhanova i Olga Prudnykova iz Ukrajine, Elena Tomilova iz Rusije, Keti Tsatsalshvili iz Gruzije, Maja Veličkovski Nejković iz Srbije, Petra Kejžar iz Slovenije te domaće natjecateljice Ena Cvitan, Mirjana Medić, Ana Berke i Patricija Vujnović.

Otvorenju su prisustvovali i pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić Blečić te zamjenik župana PGŽ Petar Mamula koji je nakon gradonačelnikovog početka promotivne partije bijelim figurama, povukao prvi potez crnog. Premda je za otvorenje „Cvijeta Mediterana“ bio predviđen prostor Korza ispred zgrade Gradske uprave, riječka je bura otjerala uzvanike u Plavi salon Grada Rijeke, gdje se odvila ova svečanost koju su svojim glazbenim nastupom upriličili članovi muške klape „Intriga“.

Turnir „Cvijet Mediterana“ završava 3. ožujka, kada će se odigrati zadnje kolo i dodijeliti nagrade, a detaljan program, rezultate te partije uživo možete pratiti na web stranicama turnira.

Izvor: Rijeka.hr