Slovenska Fide majstorica Hrešćak iznenadila Ukrajinsku velemajstoricu Babiy

Ako se po jutru dan poznaje 19. po redu međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana” biti će iznimno zanimljiv i nepredvidiv. Naime već u 1. kolo Slovenska Fide majstorica Ivana Hrešćak, iako 9. nositeljica, priredila je veliko iznenađenje pobjedivši 2. nositeljicu Ukrajinsku velemajstoricu Olgu Babiy.

Ukrajinka je veći dio partije imala laganu inicijativu no u 40. potezu vjerojatno u želji da čim prije slomi otpor mlade Slovenske igračice, lakomisleno je oslabila poziciju svoga kralja što je Ivana znalački iskoristila. U malo pozitivno iznenađenje može se ubrojiti i remi naše Fide majstorice Patricije Vujnović u srazu sa prošlogodišnjom pobjednicom i jednom od favoritkinja turnira Ruskom međunarodnom majstoricom Elenom Tomilovom. Partija je proticala u relativnoj ravnoteži no pred kraj zaredale su velike obostrane greške koje su mogle biti kobne za obje suparnice no na koncu Caissa božica šaha presudila je miroljubiv ishod.

Prva nositeljica Talijanska predstavnica velemajstorica Olga Zimina pritisnula je Ukrajinsku međunarodnu majstoricu Anastasiju Rakhmangulovu koja je veliki dio partije bila na rubu ponora no velika favoritkinja Zimina nije bila na visini zadatka te je Ukrajinka znalački uplovila u mirne vode.

Naša velemajstorica Mirjana Medić sklopila je primirje sa našom domaćom nadom Fide majstoricom Enom Cvitan bez igre, a isto su učinile i Srpske predstavnice međunarodne majstorice Sandra Đukić i Lena Miladinović.