Šahovske dame tradicionalno na riječkom Korzu

Prvi potez gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel
Prvi potez gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Dobra organizacija sportskih priredbi zahtijeva iznimno mnogo truda  ljubavi i brige. Kada bi nekom rekli da jedna šahovska priredba strepi nad vremenskim prilikama vjerovatno bismo se slatko nasmijali, ali upravo mi organizatori u Rijeci strepili smo da će toga ponedjeljka 11. ožujka kiša pokvariti naše tradicionalno predstavljanje turnira na riječkom Korzu, a baš sve prognoze, kratkoročne i dugoročne, ukazivale su na takav ishod. Dva sata uoči tog događaja gostovao sam na Hrvatskom radiu i jedno od pitanja voditelja bilo je: „Što ako bude kiša?“ Brzo sam se odgvorio: „Kada su dame u pitanju uvijek sija sunce !“ I kako god to shvatili u 12 sati na Riječkom korzu bi sunce, taman toliko da naša priredba bude predstavljena i podijeljena sa mnogobrojnim uzvanicima, gostima i građanima Rijeke.

 

 

Klapa Opatija
Klapa Opatija

Moja tajna želja vezana uz „Cvijet“ bila je jedna crvena ruža i upravo zato tu na Korzu osvanula je muška klapa „Opatija“ i prije predivne „Ruže crvene“ započela svoj nastup himnom, a potom nastavila lijepim pjesmama u primorskom štihu. Pokroviteljstvo predsjedniuka države Ive Josipovića dovelo je na riječko Korzo njegovog izaslanika Branka Tušeka,  Primorsko-goranska županija delegirala je pročelnicu Jasnu Blažević, a od prvoga dana već 13 godina i domaćina riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je u trenucima malodušnosti, problema i kriza uvijek znao naći put i način da se ova lijepa tradicija ne ugasi, a ove godine okupi i Hrvatsku žensku šahovsku elitu u borbi za titulu prvakinje države.

 

Izaslanik predsjednika države Branko Tušek
Izaslanik predsjednika države Branko Tušek

I zato su posebnu težinu i priznanje nama organizatorima imale gradonačelnikove riječi : “Kada smo krenuli u organizaciju ovoga turnira prije 13 godina nitko nije slutio da će prerasti u tradicionalno događanje koje će se ponavljati svake godine, s najboljim hrvatskim i inozemnim šahisticama. Kad je šah u pitanju, Cvijet Mediterana je nezaobilazan događaj na nacionalnoj razini, kao i ovogodišnje 11. pojedinačno prvenstvo države u šahu za žene, što ovom riječkom šahovskom tjednu dodatno daje na atraktivnosti” te izrazio nadu da će se tradicija turnira nastaviti.

Predstavnica županije Jasna Blažević podsjetila je da je županija od prvog dana stala uz ovaj turnir i zahvalila vrijednim organizatorima koji su ga uspjeli njegovati sve ove godine.

“Drago mi je što je Rijeka grad sporta, grad mladih i grad koji organizira ovako značajan turnir kao što je “Cvijet Mediterana”. Rijeka je oduvijek otvarala vrata svim inicijativama, pa je tako učinila i sa ovom šahovskom. “Cvijet Mediterana“  izuzetno je značajan kao nacionalno događanje, jer okuplja ponajbolje šahistice iz drugih zemalja, šireći na taj način prijateljstvo, poznanstva i sve one vrijednosti koje nosi svaki sportaš”, rekao je izaslanik Predsjednika države, Branko Tušek.

ZajednoSam simbolični čin otvaranja odigrao se na velikoj šahovskoj ploči 4X4 metra na kojoj su sa sa bijele strane stali gradonanačelnik Obersnel i velemajstorica Mirjana Medić, a na strani crnih izaslanik Branko Tušek i međunarodna majstorica Borka Frančišković. Obi je povukao d4, a g. Tušek odgovorio  Sf6 i partija je započela, a simbolički i ova manifestacija.

Naravno da je za uspješnost ove manifestacije sve godine zaslužan i Hrvatski šahovski savez, a otvorenju su nazočili i tajnik HŠS-a Ervin Sindik, legenda ženskog hrvatskog šaha- izbornica reprezentacije Vlasta Maček te članovi Komisije za hrvatski ženski šah predvođeni Ivankom Raguž.

Nisam mogao skriti svoje oduševljenje svime viđenim, a posebno činjenicom da su tu na jednom mjestu bile gotovo sve najbolje dame Hrvatskog šaha. Zaista sam ovaj događaj doživio kao praznik Hrvatskog ženskog šaha i bilo je umijesno podsjetiti nazočne da je riječka „Liburnija“ aktualni prvak države, Riječka „Draga“ treća, da je Riječanka Borka Frančišković četverostruka prvakinja države, da su nam djevojčice iz Dražica aktualne kadetske prvakinje države, da je Patricija Vujnović iz Vrbovskog juniorska prvakinja države, a njena sugrađanka Ena Cvitan kadetska prvakinja države. Mogao sam još dugo nabrajati ostale vrijedne rezultate, no i nakon rečenoga teško je naći neku drugu sredinu koja je više zaslužila da bude domaćin smotre najboljih Hrvatskih šahistica”.                     Galerija slika

Ivan Mandekić, direktor turnira