[:HR]Na pragu 15. izdanja “Cvijeta Mediterana”[:]

[:HR]Već tradicionalno mjesec ožujak je u Rijeci rezerviran za šahovske dame koje već 14 godina za redom, međunarodnim ženskim šahovskim turnirom “Cvijet Mediterana”, promiču ljepotu šahovske igre, ljepotu našeg kraja, ali i simbolički obilježavaju međunarodni dan žena, jer koliko god se kleli u njihovu ravnopravnost, ipak naše društvo u mnogim segmentima nije u potpunosti izjednačilo njihova prava u odnosu na muškarce. 15. po redu turnir održati će se od 1.-7. ožujka, a lista učesnica polako se popunjava.[:][:HR]

Kao i svi dosadašnji turniri i ovaj 15. po redu održava se pod pokroviteljstvom Primorsko-Goranske županije i Grada Rijeke i posebnom skrbi gradonačelnika Vojka Obersnela

Bugarska olimpijska reprezentativka, odnedavna nositeljica titule muškog međunarodnog majstora, sa rejtingom od 2380 elo boda prva je nositeljica turnira. kako organizator svake godine pokušava predstaviti neku novu svjetski poznatu igračicu ovaj puta to će biti Litavka Daulyte Deimante isto tako nositeljica titule muškog međunarodnog majstora, olimpijska reprezentativka sa elom 2364 boda druga nositeljica turnira. Posebna atrakcija ovog 15. po redu izdanja zasigurno je mlada Slovenska međunarodna majstorica Laura Unuk, aktualna svjetska prvakinja u konkurenciji djevojaka do 16 godina starosti sa respektabilnim elom od 2273 elo boda.

Listu velemajstorica i ove će godine upotpuniti naša legendarna Mirjana Medić koja je, vjerovali ili ne, učestvovala na svih dosadašnjih 14 turnira. Ovom elitnom društvu priključila se i jedna od najperspektivnijih mladih Hrvatskih igračica Fide majstorica Ivona Purgar. Prema već ustaljenom običaju predstavljanje igračica biti će na Riječkom Korzu, a šahovski mečevi odvijati će se u riječkom šahovskom Domu na Brajdi.

Kao i svi dosadašnji turniri i ovaj 15. po redu održava se pod pokroviteljstvom Primorsko-Goranske županije i Grada Rijeke i posebnom skrbi gradonačelnika Vojka Obersnela koji i u teškim vremenima iznalazi mogućnost nastavljanja ove lijepe tradicije koja je i započela njegovim mandatom gradonačelnika i eto traje sve do danas, a zbog čega je ženski međunarodni šahovski turnir “Cvijet Mediterana” postao zaštitni znak grada na Rječini u Europi i svijetu.

[:]