Pripreme za 20. jubilarni „Cvijet Mediterana“ u punom su jeku

Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 19 godina pa će se i ove 2020. godine u organizaciji Šahovskog kluba “Draga”, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, od 1.-7. ožujka 2020. održati 20. po redu  međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“.

Ovogodišnji „cvijet“ okupit će šahistice iz 6 zemalja, a prvo ime je Slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk. Svoja prva jača međunarodna iskustva Laura je stjecala upravo na „Cvijetu Mediterana“, a kao članica organizatora Šahovskog kluba „Draga“ iz Rijeke, uspješno je nastupala 1. Hrvatskoj šahovskoj ligi za žene. Druga nositeljica, velemajstorica Joanna Worek dolazi iz Češke, poznata je po svom oštrom stilu igre i zasigurno će davati poseban ton turniru.

Velemajstorsku četvorku zaključuju naše dobre znanice Ukrajinka Evgeniya Doluhanova, i naša Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 19 odigranih turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na ovom turniru što dovoljno govori o snazi natjecanja.  Od međunarodnih majstorica zasigurno pažnju plijeni, na novoj rejting listi, kao prva nositeljica Ruskinja Dinara Dordzhieva koja je najozbiljniji kandidat za titulu pobjednice, a li možda za nju još važniji cilj norma za titulu velemajstotice. Prošlogodišnja senzacionalna,  ali zaslužena pobjednica „Cvijeta Mediterana“ Slovenska međunarodna majstorica Ivana Hrešćak pokušati će dosegnuti velemajstorsku normu, a sudeći po prošlogodišnjem uspjehu šanse da to ostvari su velike. Iz  Moskve dolaze međunarodna majstorica Ekaterina Smirnova i fide mastorica Anastasiya Geller, a ako netko dolazi iz Rusije zasigurno je dobar znalac drevne šahovske igre.

Ove godine organizator je, kao novopečenu članicu šahovskog kluba „Draga“, uvrstio najmlađu sudionicu nacionalnu majstoricu Anamariju Radiković. Anamarija je već dobro znano ime Hrvatskog šaha, a osvajanje drugog mjesta na prošlogodišnjem pojedinačnom seniorskom prvenstvu države za žene potvrdilo je njezin veliki talent i perspektivu pa je pravo vrijeme da se upusti u bitke sa međunarodno priznatim šahisticama.