Nikolovoj pola boda prednosti, Bogdanić propustila prirediti najveće iznenađenje turnira

Ovogodišnji iznimno borbeni „Cvijet Mediterana“ privodi se kraju. Dva kola prije kraja na čelo je zasjela prva nositeljica Bugarska velemajstorica Adriana Nikolova. Nakon remija u prvom kolu u susretu sa mladom Sloveskom internacionalkom Laurom Unuk nanizala je 6 pobjeda i remizirala sa kolegicom po tituli Ruskinjom Karinom Ambartsumovom. No iako sve izgleda impresivno ipak je svoje najteže trenutke proživljavala u susretu sa najmlađom i po rejtingu daleko najslabijom igračicom četrnaestogodišnjom Katarinom Bogdanić.

Naime u poziciji koju bi gotovo svaki šahist predao Nikolova je nastavljala vući besmislene poteze jer je Katarina propustila dati mat u 3 poteza, propustila je forsirano izmijenjati figure i ostati sa ogromnom materijalnom prednošću no upravo u tim trenucima Katarinino neiskustvo i strah od pobjede nad prvom nositeljicom i velemajstoricom prouzročio je blokadu i Katarina je od mnoštva pobjedničkih puteva izabrala jedini koji je vodio u poraz. Iako bolno iskustvo zasigurno će Katarini mnogo značiti u njezinom daljnjem šahovskom razvoju jer takve ili slične trenutke proživjeli su gotovo svi šahisti na svom razvojnom putu. Ruskinja Ambartsumova zaostaje pola boda ali ima čitav bod prednosti ispred trećeplasirane Srpske internacionalke Ljilje Drljević pa je najizglednije da će ovakav biti i konačni poredak vodećih natjecateljica.

Ostale igračice vrlo su borbene no iz partije u partiju igraju u promjenjivoj formi. Ugodno iznenađenje je Švicarska Fide majstorica Camille De Seroux koja trenutno drži četvrtu poziciju, a možda još i veće peta pozicija Slovenke Caterine Leonardi. Slovenka Laura Unuk inače svjetska kadetska prvakinja iz 2014. zasigurno nije zadovoljna dosadašnjim učinkom i šestom pozicijom, a pomalo razočaravajući nastup imaju domaće igračice Zrinka Deur Šarić, pogotovo velemajstorica Mirjana Medić dok je Ana Berke potpuno razočarala. Najmlađa Katarina Bogdanić može biti zadovoljna svojim nastupom jer imala je vrlo izgledne pa i potpuno dobivene pozicije u nekoliko partija no samo neiskustvo velikih mečeva i trema kumovala je saldu od pola boda.