Najavljen velemajstorski ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2021“

U Rijeci će se od 7. do 13. ožujka održati 21. po redu Međunarodni ženski velemajstorski šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2021”. Ovogodišnji „Cvijet Mediterana“ okupit će deset vrhunskih šahistica iz pet zemalja, i to Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, koje će igrati u prostorijama Šahovskog doma Rijeka na Brajdi. Šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2021.” organizira Šahovski klub Draga iz Rijeke, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza.

Ivan Mandekić, direktor turnira, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga, istaknuo je kako vjeruje da će se na turniru, unatoč poteškoćama koje predstavljaju putovanja u vrijeme pandemije koronavirusa, uspjeti okupiti svih deset pozvanih igračica, koliko je potrebno da bi se prema međunarodnim pravilima na turniru mogu osvajati titule.

„U trenutnoj situaciju u svijetu obilježenoj koronavirusom bilo je posebno zahtjevno organizirati turnir, ali smo strpljivo gradili kamenčić po kamenčić i vjerujem da će trud isplatiti,“ kazao je Mandekić.

U ime Grada Rijeke pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković istaknuo je vrijednost turnira koji, budući da se svake godine održava u vrijeme Dana žena, predstavlja prilog u promociji ženskog sporta i podršku ženskim pravima.

Zahvalivši se Gradu Rijeci i posebice gradonačelniku Vojku Obersnelu na kontinuiranoj podršci, Mandekić je istaknuo impresivan je podatak da je ovaj turnir do sada ugostio preko 55 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz preko 30 zemalja, što zasigurno potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske.

Na više od dvadeset godina upornog rada na organiziranju ovog vrijednog turnira čestitala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić. Ujedno se zahvalila se na podršci u razvijanju šahovskog sporta diljem županije, s posebnim naglaskom na Gorski kotar.

„U trenutnoj situaciju u svijetu obilježenoj koronavirusom bilo je posebno zahtjevno organizirati turnir, ali smo strpljivo gradili kamenčić po kamenčić i vjerujem da će trud isplatiti,“ kazao je Mandekić.

Na turniru bi, kao i svake godine, trebalo nastupiti deset igračica. Velemajstorsku četvorku predvodi u svijetu priznata slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk koja je svoja veća međunarodna iskustva stjecala upravo u Rijeci na ovom turniru. Druga nositeljica je Olga Zimina, Ruskinja s talijanskom putovnicom, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora svjetski je priznato šahovsko ime upravo kao i velemajstorica Marija Manakova, Ruskinja sa srpskom putovnicom. Velemajstorsku četvorku zaključuje naša Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na ovom turniru što dovoljno govori o snazi natjecanja.

Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvodi mlada talentirana i jaka Bugarka Viktorija Radeva, a Slovenka Ivana Hrešćak senzacionalna je pobjednica 19. Cvijeta Mediterana pa se i na ovom turniru očekuje njezin uspješan nastup. Članica kluba organizatora, internacionalka Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države što dovoljno govori o njezinoj snazi, a Slovenka Petra Kejžar svojim ozbiljnim pristupom i iskustvom može mnogima pomrsiti račune. Fide majstorica Noemi Špiranec ima već dovoljno iskustva, ali i znanja da odigra važnu ulogu na tuniru, a  članica našeg kluba juniorka Anamarija Radiković iako sa malim iskustvom sudjelovanja na ovakvim turnirima iza sebe već ima srebrno odličje na seniorskom prvenstvu države što je rijetkima u tim godinama pošlo za rukom. Zasigurno će joj ovaj turnir biti još jedna velika prigoda za napredak, jer ljubavi prema šahu i talenta zasigurno joj ne nedostaje.

Svečanost promocije turnira i predstavljanje igračica održati će se u ponedjeljak, 8. ožujka u 12 sati na riječkom Korzu ispred zgrade Gradske uprave, Korzo 16, (u slučaju lošeg vremena ispred salona Grada Rijeka) gdje će biti postavljena velika šahovska ploča 4X4 metra na kojoj će biti odigran simbolički prvi potez te promotivni šahovski meč.

Sve šahovske partije mogu se pratiti uživo, a link i informacije o turniru nalaze se na mrežnim stranicama turnira Cvijet Mediterana.

Piše: Smiljana Radović Lagator, Rijeka.hr