Najava 18. “Cvijeta Mediterana” – kompletirana lista učesnica

Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 17 godina pa će se i ove 2018. godine u organizaciji Šahovskog kluba “Draga”, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza, od 24.02.-03.03.2018. održati 18. po redu  međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“.

Ovogodišnji „cvijet“ okupit će šahistice iz 7 zemalja, a prvo ime je Ukrajinska velemajstorica Evgeniya Doluhanova koja je prošle godine uspjela stići do druge stepenice na postolju pa će ove godine zasigurno učiniti sve da se popne i na najvišu stepenicu. Druga po rejtingu je Ruska međunarodna majstorica Elena Tomilova koja je prošle godine pobijedila u Beogradu na sličnom jakom turniru što dovoljno govori o njenoj snazi. Treća po snazi i naša posebna gošća je učesnica iz Gruzije, velemajstorica Keti Tsatsalashvili. Sam spomen Gruzije, tu žensku šahovsku velesilu i rasadnika najvećih imena svjetskog ženskog šaha izaziva šahovsko strahopoštovanje. Njeno gostovanje posebno je zanimljivo jer je izvjestitelj i komentator sa najvećih svjetskih šahovskih priredbi, a poseban je kompliment organizatoru što je sama izrazila želju da učestvuje i izvještava upravo sa našeg turnira pa će se tako ovogodišnji 18.  po redu „Cvijet Mediterana“ naći na stranicama i portalima najpoznatijih svjetskih šahovskih medijskih kuća. Ako je netko međunarodni majstor i dolazi iz Ukrajine zasigurno je iznimne šahovske snage pa će tako Ukrajinska međunarodna majstorica Olha Prudnykova pokušati pomrsiti račune  favoritkinjama, ali i jurišati na velemajstorsku normu. Listu stranih učesnica zaokružuje jaka međunarodna majstorica iz Srbije Maja Veličkovski-Nejković te mlada Slovenska predstavnica Petra Kejžar.

Pored učešća afirmiranih međunarodnih šahistica i 18. po redu „Cvijet Mediterana“ biti će od velike važnosti za domaće igračice  kojima ćemo kao i svake godine imaju prigodu za stjecanje međunarodnih iskustava, rejting bodova i međunarodnih titula. Sve redom reprezentativke, nama ipak posebno zanimljiva naša domaća županijska nada Ena Cvitan koja je prošle godine na ovom turniru osvojila normu za titulu međunarodne majstorice pa će i ove godine pokušati učiniti isto. Članica organizatora ŠK Draga, aktualna državna prvakinja međunarodna majstorica Ana Berke imati će prigodu jurišati na velemajstorsku normu pa će i ona imati veliki izazov. Mlada Vrbovčanka Patricija Vujnović ušla je u sam vrh Hrvatskog ženskog šaha pa će joj ovaj turnir biti nova prigoda za potvrdu svojih kvaliteta ali i juriš na međunarodne norme. I na kraju naša legendarna velemajstorica Mirjana Medić koja je sudjelovala na svim dosadašnjim turnirima i jedina je Hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na jednom od dosadašnjih izdanja Cvijeta Mediterana što dovoljno govori o postojanosti njezine visoke kvalitete.

U svom dugogodišnjem radu pa sve do današnjih dana Šahovski klub „Draga“ postiže iznimne šahovske rezultate upravo u ženskom šahu. Uvijek posebno izdvajamo dvije titule prvaka svijeta, Lare Stock u kadetskoj i Valentine Golubenko u juniorskoj konkurenciji te rezultate izdanka naše šahovske škole Borke Frančišković šesterostruke seniorske prvakinje države, a ove godine možemo se pohvaliti i titulom prvakinje države naše međunarodne majstorice Ane Berke. Pored niza uspjeha u ekipnoj konkurenciji zasigurno je najvažniji titula seniorskog prvaka države, a prošle godine osvajanjem 3. mjesta u elitnoj 1. Hrvatskoj šahovskoj ligi za žene klub je potvrdio svoju visoku razinu. Aktualne titule prvaka i do prvaka države na pojedinačnim kadetskim i juniorskim prvenstvima samo potvrđuju kvalitetu rada u mlađim dobnim skupinama. U svim tim uspjesima ovaj turnir zasigurno je odigrao značajnu ulogu, a datum održavanja turnira nije izabran slučajno jer se u njemu krije ideja da se u vrijeme kada se obilježava Međunarodni dan žena, ovim turnirom potakne jača afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Zbog svega toga ovo sportsko nadmetanje svojom idejom i kvalitetom prepoznatljivo je i izvan granica Hrvatske pa su njime Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska, čvrsto ucrtane u šahovsku kartu Europe i svijeta. Zanimljivost je da turnir traje upravo koliko i mandat gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji sve vrijeme, uz Grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatski šahovski savez, nesebično pomaže ovu manifestaciju i jedan je od najzaslužnijih za njenu dugovječnost.

Impresivan je podatak da je ovaj turnir do sada je ugostio preko 50 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz 25 zemalja, što zasigurno potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Grada Rijeke, naše županije i Hrvatske. Kao i sa svih dosadašnjih turnira putem interneta prenositi će se šahovski mečevi uživo čime će biti osigurana dodatna promocija šaha, naše države i našeg kraja diljem svijeta.