Na riječkom Korzu otvoren 12. “Cvijet Mediterana” i 1. “Pupoljak Mediterana”

 

Promotivni meč Medić – Partac

Predstavljanjem igračica te uvodnim mečom na Korzu koji su s igračicama odigrali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana, otvoren je 12. međunarodni ženski velemajstorski turnir “Cvijet Mediterana”, uz koji se po prvi put održava i ženski kadetski turnir “Pupoljak Mediterana”.

Velemajstorica Elena Partac i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Turnir “Cvijet Mediterana” organizira Šahovski klub Draga, a pokrovitelji ovog turnira, koji mladim šahisticama pruža mogućnost usavršavanja i prigodu odmjeravanja snaga s priznatim šahisticama, su predsjednik RH Ivo Josipović, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatski šahovski savez. Održavanje turnira omogućila je Erste banka, s kojom Šahovski klub “Draga” njeguje dugogodišnju uspješnu suradnju.

Zahvalivši se svim pokroviteljima i sponzorima, direktor turnira Ivan Mandekić istaknuo je kako se posebice ponose što su u ovim teškim vremenima uspjeli pokrenuti ženski kadetski turnir “Pupoljak Mediterana”, koji se odvija usporedo sa “Cvijetom Mediterana” i na kojem se prezentira raskoš klupske šahovske baze.

Župan Primorsko-Goranski Vidoje Vujić

“Sve to ne bi bilo moguće da se u godinama koje su iza nas nije ulagalo u šahiste, šahovske manifestacije, ali i šahovsku infrastrukturu, poglavito kroz predivni ‘Šahovski dom Rijeka’ i program županijskog šahovskog trenera Ognjena Cvitana, koji nadograđuje znanje najperspektivnijih mladih šahista i šahistica naše županije. Biti će teško održati visoku natjecateljsku i organizacijsku razinu, koja je dosegnuta u gradu Rijeci i našoj županiji pa smatram da ćemo se u godinama koje nadolaze morati više okrenuti radu s mladima i sportskim školama kroz koje se odgajaju ne samo sportaši, već i mladi ljudi spremni za preuzimanje odgovornih životnih zadaća,” kazao je Mandekić.

Obnašatelj dužnosti župana Vujić čestitao je na organizatorima na ustrajnosti i entuzijazmu u održavanju ovog turnira, u čemu mu se pridružio i riječki gradonačelnik Obersnel, posebno istaknuvši napor organizatora da u ovim recesijskim vremenima, kada su smanjena sredstva za mnoge programe, pokrene “Pupoljak Mediterana”.

Zajednička fotografija na riječkom Korzu

Na turniru, koji se do 10. ožujka održava u Šahovskom domu u Rijeci te hotelu Adriatic u Opatiji, nastupa deset igračica iz pet zemalja. Velemastorsku trojku čine legenda hrvatskog ženskog šaha Mirjana Medić, koja je nastupila na svim turnirima Cvijet Mediterana, slovenska olimpijka Ana Srebrnič te Moldavka Elena Partac. Uz ove igračice nastupaju i hrvatska reprezentativka Ana Berke, švedska olimpijska reprezentativka Inna Agrest te međunarodna majstorica Svetla Yordanova iz Bugarske. Mlade snage šahovskog turnira čine Slovenka Spela Orehek te juniorke kluba “Draga” – Krčanke Lora Kukić i Karmen Mrakovčić te Riječanka Verena Šamanić – kojima je nastup na ovogodišnjem turniru izvrsna prilika za prikupljanje međunarodnog iskustva.

Usporedo s Cvijetom Mediterana, po prvi put se održava ženski kadetski turnir “Pupoljak Mediterana”, na kojem nastupa 12 ponajboljih Hrvatskih kadetkinja iz Dražica, Krka, Kraljevice i Rijeke. Na turniru nastupaju Riječanke Lorena Šamanić, Lucija Batory, Silvija Vulinović iz Kraljevice, Lana Dašić, Jelena Dašić, Agata Vujić i Viktorija Vujić iz Dražica te Antonela i Katarina Bogdanić iz Krka. (Napisala Smiljana Radović, izvor: www.rijeka.hr)