Najavljen 12. međunarodni ženski turnir “Cvijet Mediterana”

Čast prvog poteza na otvorenju pripasti će gradonačelniku Rijeke, u ovoj prigodi osobnom izaslaniku predsjednika države Ive Josipovića, Vojku Obersnelu i županu Primorsko-Goranskom Vidoju Vujiću. U Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), najavljen je 12. po redu međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2012”.  Konferenciji su prisustvovali Veljko Karabaić, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Jasna Blažević, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Primorsko-goranske županije, Eduard Piacun, međunarodni sudac –  glavni sudac turnira i tehnička podrška “live” prijenosa,  Sandra Rak Pavlak, direktorica Savjetodavnog centar Rijeka u Sektoru građanstva Erste banke,  Ivan Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza PGŽ  i direktor Turnira.

Šahovski klub “Draga” dugi niz godina odgaja sjajne generacije šahistica, među kojima su četverostruka državna prvakinja Borka Frančišković, svjetska i kadetska prvakinja Lara Stock te juniorska prvakinja Svijeta Valentina Golubenko, a valja istaći da su kadetkinje Drage kadetske prvakinje države i aktualne viceprvakinje što jasno govori o brizi za napredak mladih naraštaja. Ova manifestacija upravo je pokrenuta sa željom da se mladim šahisticama omogući usavršavanje i prigoda odmjeravanja snaga sa priznatom međunarodnom konkurencijom te je važna je karika u tom procesu, a sudeći prema uspjesima koje su postigle ovaj turnir iskorišten je na najbolji mogući način.

Svečano otvaranje i predstavljanje igračica održat će se 5. ožujka u 11 sati na riječkom Korzu ispred zgrade Gradske Uprave Rijeka. Na svim dosadašnjim turnirima nastupila je legenda Hrvatskog ženskog šaha sedmerostruka i aktualna prvakinja države velemajstorica Mirjana Medić, koja niti ove godine neće izostati. Velmajstorsku trojku još čine Slovenska olimpijka Ana Srebrnič te Moldavka Elena Partac. Uz ove igračice nastupit će i hrvatska reprezentativka Ana Berke te Švedska olimpijska reprezentativka Inna Agrest. Prigodu za stjecanje međunarodnog iskustva dobile su i juniorke Šahovskog kluba Draga. Lora Kukić, Karmen Mrakovčić i Verena Šamanić, koje več i maju iza sebe nastupe u 1. ženskoj šahovskoj ligi. Najavljen je i ženski kadetski turnir “Pupoljak Mediterana” na kojem će nastupiti 12 ponajboljih Hrvatskih kadetkinja iz Dražica, Krka, Kraljevice i Rijeke. Predstavljanje i pružanje prigode mladim talentiranim igračicama snažna je poruka optimizma u ovim teškim vremenima najkorektnije opravdanje za uložena sredstva.

S obzirom na prilično složenu financijsku situaciju ovogodišnji turnir gotovo da bi bilo nemoguće organizirati da u pomoć nije priskočila Erste banka kao glavni sponzor ovogodišnjeg turnira, s kojom Šahovski klub „Draga“ inače ima dugogodišnju uspješnu suradnju. Kao i prijašnjih godina iz “Šahovskog doma Rijeka”, uz pomoć medija te putem elektronskih šahovskih ploča bit će uživo prenošeni šahovskih mečevi diljem svijeta što će isto tako biti značajno u ovim recesijskim vremenima jer će Rijeka, naša županija i država za trenutak skrenuti pažnju i u najudaljenijim krajevima svijeta.
Svečano otvaranje i predstavljanje igračica održat će se 5. ožujka u 11 sati na riječkom Korzu ispred zgrade Gradske Uprave Rijeka, gdje će biti postavljena velika šahovska ploča na kojoj će biti odigran promotivni šahovski. Prvi simbolični potez biti će odigran na najvišem nivou, a pripasti će gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu, za ovu prigodu osobnog izaslaniku predsjednika države Ive Josipovića i županu Vidoju Vujiću.