Irina Vasilevich prva dama 11. “Cvijeta Mediterana”

Tereza Olšarova, Inna Agrest, Ivan Mandekić i Irina Vasilevich

Pobjednica 11. “Cvijeta Mediterana”  je Ruska velemajstorica, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora Irina Vasilevich. Mirnim remijem u posljednjem kolu s Francuskinjom Andreeom Bollongier ostvarila je nedostižnu prednost i u konačnici s bodom prednosti Zauzela prvo mjesto. Njezina igra nije impresionirala što je i sama priznala no ipak znanje, iskustvo velikih natjecanja i respekt suparnica učinili su je gotovo nedodirljivom. Čehinja Tereza Olsarova imala je “biti ili ne biti” okršaj sa Švedskom intermajstoricom Innom Agrest. Ulog je bio velik jer je pobjeda donosila velemajstorsku normu i 2. mjesto.

Meč odluke Inna Agrest i Tereza Olšarova

No čini se da je pritisak bio prejak te je zaigrala ispod svojih mogućnosti, a ako tome pridodamo i odličnu igru najugodnijeg iznenađenja turnira simpatične i skromne Šveđanke Inne Agrest, onda se poraz nije dao izbjeći, a mlada Šveđanka osvajanjem 2. mjesta ostvarila jedan od svojih najvećih uspjeha u karijeri. Prošlogodišnja pobjednica Tereza Olšarova morala se zadovoljiti 3. mjestom. Naša Mirjana Medić igrala je čvrsto i solidno i pretrpjela tek jedan poraz , no ostavila je solidan dojam.

Najugodnije iznenađenje Inna Agrest

Rumunjska velemajstorica Iulia Ionica propustila je mnoge prigode, igrala vrlo promjenjivo te na kraju zauzela 5. poziciju što se ne može ubrojiti u njezine bolje rezultate. Ostale igračice nisu imale pravu prigodu da se priključe u borbu za vrh tablice.  Iako zbog gubitka rejting bodova Francuskinja Andreea Bollongier nema prevelikih razloga za zadovoljstvo, bila je vidno zadovoljno posjetom Rijeci i Opatiji i odašiljala pozitivne vibracije i u napetim situacijama. Trezina sestra Karolina Olšarova, simpatična i tiha, na svoj konto upisala je poveći broj rejting bodova pa može zadovoljno napustiti Rijeku i Opatiju.  

 

 
 
Odlično obavljen sudački posao Bojan Birk, Branko Vidačković i Eduard Piacun

Ana Berke propustila je niz prigoda za veću zalihu bodova no njezina ozbiljna, borbena i zanimljiva igra ipak obećava bolje dane. Za mladu Slovenku Špelu Kolarić i Loru Kukić bilo je to vatreno krštenje i veliko iskustvo. Špela je izvukla živu glavu sa 2,5 boda dok je Lora, prema pozicijama,  usprkos samo pola osvojenog boda, mogla na svom kontu imati puno više bodova. No ovakvi turniri i služe da bi se shvatilo gdje je mladi igrač u odnosu na svoje iskusnije no ne nužno i mnogo jače suparnice.