Direktorica FIDE i zamjenica predsjednika ECU posjetila Rijeku i “Cvijet Mediterana”

Ovogodišnji 23. međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana“ posjetila je Direktorica svjetske šahovske organizacije (FIDE) i Zamjenica predsjednika Europske šahovske organizacije (ECU) Dana Reizniece-Ozola inače i šahovska velemajstorica, europska juniorska prvakinja Europe do 18 godina koja je i obavljala funkciju ministrice financija u vladi Latvije te jedne godine i proglašena za Europsku ministricu godine. Mislim da je šahovski svijet imao sreću što ima tako stručnu i kompetentnu osobu u najvišim izvršnim šahovskim strukturama, a Rijeka i naš kraj veliku čast i zadovoljstvo da je mogao ugostiti. U pratnji direktorice FIDE bio je glavni tajnika Hrvatskog šahovskog saveza i podpredsjednika europske šahovske organizacije (ECU), velemajstor Alojzije Janković.

Gospđu Danu Reizniece-Ozolu i Alojzija Jankovića primio je Riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima i predstavnicima Primorsko-goranske županije što je isto tako bilo iznimno važno kako bi dobila širu sliku o Rijeci i našem kraju. Posebno važan bio je šahovski dio koji je uključivao posjet Šahovskom domu Rijeka, jednom od najljepših i najvećih u svijetu, gdje je povukla i simbolički potez na turniru „Cvijet Mediterana“, ali i popričala sa mladima koji su imali svoje redovne treninge, pa čak i odigrala pokoju brzopoteznu partiju sa njima.

Bila je vidno zadovoljna i impresionirana svima što je vidjela, kako ljepotama našeg kraja tako i šahovskim dijelom, posebice dugom tradicijom međunarodnog ženskog  turnira „Cvijet Mediterana“ koji je kako je naglasila iznimno važan jer još uvijek u svijetu nema dovoljno takvih turnira koji se organiziraju posebno za žene i zato je za posjet izabrala baš taj dan kada se obilježava međunarodni dan žena.

Nakon svega osobno je predložila suradnju, ono što smo priželjkivali i htjeli predložiti. Zainteresirala se za programe koje već sada možemo ponuditi, a koji bi bili od  velikog značenja, poglavito za rad sa mladima,  ali i domaćinstva nekih važnih svjetskih i europskih šahovskih manifestacija. Održano primanje kod gradonačelnika Rijeke bilo je od iznimne važnosti jer se uvjerila u dobru volju i spremnost da gradske i županijske strukture podrže te važne šahovske aktivnosti koje bi zasigurno bile važne za promociju Rijeke i našeg kraja u svijetu, a posebno važne za unapređenje i podizanje kvalitete šaha ne samo Riječkog i županijskog već i Hrvatskog u cjelini što je i istaknuo glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković.