21. međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana”

Pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, od 7.-13. ožujka 2021. godine u Rijeci će se održati 21. po redu  međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“ čime Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 20 godina.

Organizacija se privodi se kraju no mora se naglasiti da je izuzetno je teško organizirati ženske turnire, posebice kod nas u Hrvatskoj jer osim financija problem predstavlja i mali izbor domaćih učesnica. Naime zbog niskih međunarodnih rejtinga naših šahistica problem je izbora inozemnih učesnica koje visokim rejtingom moraju „pokriti“ taj manjak, a sve kako bi se na turniru mogle stjecati titule ženskog velemajstora i međunarodnih majstora. Stoga rješavanje tog problema iziskuje i veća financijska sredstva pa u okolnostima kada u „novom normalnom“ ništa nije normalno pred organitatora su postavljena dodatna iskušenja i problemi, no za sada oni se uspješno rješavaju.

Listu učesnica iz 5 zemalja predvodi u svijetu priznata Slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk koja je svoja veća međunarodna iskustva stjecala upravo u Rijeci na ovom turniru. Druga nositeljica , Ruskinja sa Talijanskom putovnicom, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora Olga Zimina svjetski je priznato šahovsko ime kao i velemajstorica Marija Manakova, isto tako Ruskinja, ali sa Srpskom putovnicom. Velemajstorsku četvorku zaključuje naša Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na ovom turniru što dovoljno govori o snazi natjecanja.  Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvodi mlada talentirana i jaka Bugarka Viktorija Radeva, a Slovenka Ivana Hrešćak senzacionalna je pobjednica 19. Cvijeta Mediterana pa se i na ovom turniru očekuje njezin uspješni nastup. Članica kluba organizatora, internacionalka Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države što dovoljno govori o njezinoj snazi, a Slovenka Petra Kejžar svojim ozbiljnim pristupom i iskustvom može mnogima pomrsiti račune. Fide majstorica Noemi Špiranec ima već dovoljno iskustva, ali i znanja da odigra važnu ulogu na tuniru, a  naša juniorka Anamarija Radiković iako sa malim iskustvom sudjelovanja na ovakvim turnirima iza sebe već ima srebrno odličje na seniorskom prvenstvu države što je rijetkima u tim godinama pošlo za rukom.

Zasigurno će joj ovaj turnir biti još jedna velika prigoda za napredak jer ljubavi prema šahu i talenta zasigurno joj ne nedostaje.