18. izdanje međunarodnog ženskog šahovskog turnira “Cvijet Mediterana”

Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 17 godina pa će se iduće 2018. godine u organizaciji Šahovskog kluba “Draga”, pod pokroviteljstvom, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza, od 24.02.-03.03. održati 18. po redu  međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“. Zanimljivost je da turnir traje upravo koliko i mandat gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji svo vrijeme, uz Grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatski šahovski savez, nesebično pomaže ovu manifestaciju i jedan je od najzaslužnijih za njenu dugovječnost.

U svom dugogodišnjem radu pa sve do današnjih dana Šahovski klub „Draga“ postiže iznimne šahovske rezultate upravo u ženskom šahu. Uvijek posebno izdvajamo dvije titule prvaka svijeta, Lare Stock u kadetskoj i Valentine Golubenko u juniorskoj konkurenciji te rezultate izdanka naše šahovske škole Borke Frančišković šesterostruke seniorske prvakinje države, a ove 2017. godine imamo i aktualnu seniorsku prvakinju države Anu Berke. Pored niza uspjeha u ekipnoj konkurenciji zasigurno je najvažniji titula seniorskog prvaka države, a ove godine osvajanjem 3. mjesta u elitnoj 1. Hrvatskoj šahovskoj ligi klub je potvrdio svoju visoku razinu. Aktualna titula prvakinje države do 15 godina Katarine Bogdanić i do prvaka države na pojedinačnim juniorskom prvenstvu države Nikoline Golub, samo potvrđuju kvalitetu rada u mlađim dobnim skupinama. U svim tim uspjesima ovaj turnir zasigurno je odigrao značajnu ulogu, a datum održavanja turnira nije izabran slučajno jer se u njemu krije ideja da se u vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana žena ovim turnirom potakne jača afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Zbog svega toga ovo sportsko nadmetanje svojom idejom i kvalitetom prepoznatljivo je i izvan granica Hrvatske pa su njime Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska, čvrsto ucrtane u šahovsku kartu Europe i svijeta.

Na turniru će kao i do sada sudjelovati afirmirane međunarodne natjecateljice, ponajbolje Hrvatske šahistice, pa će i 18. po redu „Cvijet Mediterana“ biti će od velike važnosti za domaće mlade šahistice  kojima ćemo kao i svake godine pružiti prigodu za stjecanje međunarodnih iskustava, rejting bodova i međunarodnih titula.

Impresivan je podatak da je ovaj turnir do sada ugostio preko 50 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz 25 zemalja Europe i svijeta, što zasigurno potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Grada Rijeke, naše županije i države.