Cvijet Mediterana 2019.

Najavljen 17. međunarodni ženski šahovski turnir Cvijet Mediterana

Vijesti |

S idejom i ciljem jačanja afirmacije i ravnopravnosti žena u društvu, u ovom slučaju u sportu, u Rijeci će tradicionalno od 12. do 18. ožujka biti održan 17. međunarodni ženski šahovski velemajstorski turnir „Cvijet Mediterana Rijeka 2017.“, u kojem će sudjelovati 10 priznatih šahistica. Turnir organizira Šahovski klub Draga iz Rijeke pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza.

Turnir „Cvijet Mediterana Rijeka 2017.“ najavili su pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić-Blečić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić te predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i direktor turnira Ivan Mandekić.

Po 17. put u našem je gradu organiziran „Cvijet Mediterana“, uvijek s istom idejom i ciljem, a to je jačanje afirmacije i ravnopravnosti žena u našem društvu, u ovom slučaju u sportu. I ove se godine Turnir održava u mjesecu kada obilježavamo međunarodni Dan žena, poručio je predsjednik Šahovskog saveza PGŽ-a Ivan Mandekić i napomenuo kako je ovo sportsko nadmetanje svojom idejom i kvalitetom vrlo prepoznatljivo i izvan granica Hrvatske, zbog čega su Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska čvrsto ucrtane u šahovsku kartu Europe i cijeloga svijeta.

Na ovogodišnjem turniru sudjelovat će:

1. Adriana Nikolova, velemajstor, Bugarska
2. Evgeniya Doluhanova, velemajstor, Ukrajina
3. Mirjana Medić, velemajstor, Hrvatska
4. Ljilja Drljević, međunarodni majstor, Srbija
5. Laura Unuk, međunarodni majstor, Slovenija
6. Ana Berke, međunarodni majstor, Hrvatska
7. Ena Cvitan, nacionalni majstor, Hrvatska
8. Petra Kejžar, majstorski kandidat, Slovenija
9. Katarina Bogdanić, nacionalni majstor, Hrvatska
10. Nikolina Golub, majstorski kandidat, Hrvatska

Svečano otvaranje Turnira i predstavljanje igračica bit će održano u ponedjeljak 13. ožujka u 12 sati na Korzu ispred zgrade Gradske uprave, a u slučaju lošeg vremena u Salonu Grada Rijeka. Tim će povodom na velikoj postavljenoj šahovskoj ploči biti odigran promotivni šahovski meč koji će simboličnim prvim potezom započeti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić. U prigodnom dijelu programa nastupit će muška klapa Intriga.

Natjecanje će se odvijati u Šahovskom domu Rijeka, na adresi Blaža Polića 2/II.

Pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić-Blečić napomenula je kako je ovakav turnir donio nove standarde u organizaciji ženskih šahovskih priredbi pa su ovim stopama krenule i druge europske zemlje te se možemo ponositi što je upravo Rijeka dala poticaj i primjer za unapređenje ženskog šaha u svijetu.

Izvor: Ana Sušić, Rijeka.hrOznake: , ,

© Cvijet Mediterana 2019.
Sva prava pridržana.
Na vrh